Uitleg DWF

  1. Home
  2. Competitie
  3. Uitleg DWF

Vanaf seizoen 2017-2018 is het vanuit de NEVOBO verplicht om het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF) te gebruiken. Voor sommige leden zal dit een nieuwe ervaring zijn en daarom is hieronder uitgelegd hoe er omgegaan moet worden met het DWF. Deze uitleg zal aan de hand van de demoversie die NEVOBO beschikbaar heeft gemaakt gedaan worden. Hou deze ernaast dus om direct te ervaren hoe het is om de stappen uit te voeren.

Stap 1.

Ga naar https://dwf-demo.volleybal.nl/ en log in met je volleybal account. Mocht je nog geen account hebben, kun je die gelijk aanmaken.

Stap 2.

Klik op de wedstrijd die je moet tellen. Let op, op de demo versie is er een demo wedstrijd tussen “Topduikers” en “Netsmashers”. Klik voor de demo hierop.

Stap 3. 

Je komt in een scherm waarin alle wedstrijdvoorbereidingen worden gedaan. De aanvoerders of coaches van de teams kunnen de spelers thuis van tevoren al invullen. Klik daarom op “Standaardteam ophalen” bij beide teams. Soms doet het systeem dit al vanzelf. 

Stap 3b.

Als de aanvoerders de zaakjes niet op orde hebben, moeten de spelers handmatig toegevoegd worden. Druk hiervoor op spelers beheren. Klik op “spelers toevoegen” en voer de naam van de speler in. Het systeem zal automatisch op zoek gaan naar de juiste speler. Vul daarna het rugnummer in en welke rol deze speler vervuld. Libero, Aanvoerder of Speler.

Stap 4.

Het is de taak van de scheidsrechter om de spelerskaarten te controleren en deze namen daarna dan ook af te vinken op het scherm. Zij worden ook zo geïnstrueerd. Als de spelerskaarten zijn gecontroleerd en de namen van aanwezige spelers zijn afgevinkt, is het tijd voor de volgende stap. (Vink voor de demo alle namen aan om verder te kunnen)

Stap 5.

Scroll omlaag. Daar staat “begeleiding” met een plusje. Klik op het plusje. Hieronder kunnen coaches, assistent coaches, verzorgers etc. worden ingevoerd. Als er een coach is, klik dan op “Nog te bepalen” en vul de naam in van de coach. Klik op opslaan en vink het vinkje aan nadat de scheidsrechter ook de spelerskaart van de coach heeft gecontroleerd.

Stap 6.

Ga verder omlaag en klik op het plusje van “Officials bij deze wedstrijd”. Klik op “Nog niet bepaald” en vul de scheidsrechter in. Vul ook de teller in. Bij geen van onze wedstrijden is er een tweede scheidsrechter nodig. Die optie zal er bij het echte formulier ook niet zijn. Mocht die er onverhoopt wel zijn, laat dat open vink “Niet alle officials voor deze wedstrijd zijn aanwezig”.

Stap 7.

Alle administratieve voorbereidingen zijn nu gedaan. Scroll naar onder en klik op “Live bijhouden”. Nu verschijnt er een scherm met alle wedstrijdvoorbereidingen.

Stap 8.

Om te beginnen staat er bovenaan tussen de namen van de 2 teams in “kantwissel”. Dit zal op het scherm de kant wijzigen van de teams. Dus in geval Salvo op het scherm aan de linkerkant staat maar ze voor de teller rechts spelen, moet je op “kantwissel” drukken. Daarna staat salvo zowel op het scherm als in het veld rechts.

Stap 9.

Boven “spelers” staat “beginservice”. Vink de kant aan van het team wat als eerste serveert.

Stap 10.

Nu is het tijd voor de opstellingen. Dit blijft vrij ongewijzigd van hoe het was op het papieren formulier. Vaak zie je dat spelers in het veld gaan staan en dat de teller de opstelling overschrijft. Mocht je niet zo goed zijn met opstellingen, dan is het verstandig om de coaches erbij te vragen en hen de opstelling op te laten zeggen. Net zoals bij het papieren formulier begin je rechtsachter, rechtsvoor, midvoor etc. Klik op de nummers die op de posities horen. Dus als nummer 45 op rechtsachter moet, klik op 45. Die verschijnt nu vanzelf in de opstelling.

Stap 11.

Nadat de opstellingen zijn ingevuld, kan de wedstrijd beginnen. Klik op “Start set”. Vanaf nu is het vrij simpel. Als er een punt is gemaakt druk je op het plusje aan de kant waar het punt is gemaakt. (Vergeet niet het telbord ook te bedienen). Als een team een time-out aanvraagt druk je op het knopje “Time-out”. Dus als het team aan je rechterhand een time-out aanvraagt, dan klik je op time-out van het rechterteam. (Vergeet ook hier niet om het kleine cijfertje op het telbord om te draaien zodat de scheidsrechter ook weet hoeveel time-outs er al geweest zijn).

Stap 12.

Als een team een wissel aanvraagt, klik op het scherm op de speler die eruit gaat. Dan worden de wisselspelers weergegeven, en kan daaruit gekozen worden wie er in gaat.

Stap 13.

Mocht je een fout gemaakt hebben, dan kan deze teruggedraaid worden. Scroll daarvoor naar beneden en klik op het plusje van “setverloop”. De laatstgemaakte actie wordt ongedaan gemaakt door op het kruisje te klikken. Daarna kan de actie van daarvoor ook teruggedraaid worden enz.

Stap 14.

Aan het einde van de set krijg je de volgende melding: de website meldt het volgende: “”volgende set starten? Het is niet mogelijk terug te keren naar de vorige set.”” Uiteraard klik je op ok. De volgende set verschijnt in beeld. En moet stap 10 weer uitgevoerd worden.

Stap 15.

Als de wedstrijd is afgelopen, moeten beide coaches en de scheidsrechter een vinkje zetten onderaan. Daarna is de taak van de teller klaar.

Dit zijn de basisactiviteiten van een teller. Klik op deze link voor meer informatie. Denk je dat je de basis helemaal snapt en wil je nog meer eruit halen? Dan is het zeker waard om nog verder te lezen om meer uit het DWF te halen. Speel vooral ook nog even met de demo. Probeer alles even uit, er kan niets kapot, dus leef je uit! 

Serveerder

Tijdens de set kan de teller op het scherm zien wie er moet serveren in het groene rondje. Komt dit niet overeen met wie er daadwerkelijk gaat serveren? Roep dan nadat de service is gedaan (tijdens de rally dus) naar de scheidsrechter dat er een opstellingsfout is. Laat het desnoods zien aan de scheidsrechter. Als de scheidsrechter dit ook erkent, ga dan naar het volgende onderwerpje “Opstellingsfout”.

Opstellingsfout

Mocht er een opstellingsfout gemaakt zijn door een team, klik dan op “opstellingsfout” aan de kant van dat team. Je krijgt dan de optie om punten van dat team af te halen. Haal elk punt eraf die zij hebben verdiend TERWIJL zij opstellingsfout stonden. Klik daarna op “opslaan”. Reglementair krijgt de tegenstander dan de service én een punt. Dit doet het DWF automatisch.

Straf toekennen

Als een scheidsrechter een kaart uitdeelt, moet dit genoteerd worden met “Straf toekennen”. Klik daarop en klik op de speler waaraan de straf wordt toegekend. Selecteer daarna welke straf de scheidsrechter heeft toegekend. Bij elke gele met rode kaart moet de speler gewisseld worden. Klik op de speler die ervoor inwisselt.

Spel ophouden

Als een team bijvoorbeeld een onrechtmatige wissel aanvraagt, kan de scheidsrechter een waarschuwing (gele kaart) geven voor “spelophouden”. Klik in dat geval op “spelophouden”. Het systeem registreert dan automatisch de kaart en de waarschuwing. Bij een tweede keer wordt er een punt afgetrokken, bij een 3e keer ook enz.

Opstelling controleren

Op het scherm is live de posities van de spelers bijgehouden. Aan het begin van de set kan de teller dus kijken of de spelers ook daadwerkelijk op de goede set staan.

Menu